slovak english magyar agentura pre rozvoj gemera
Agentúra pre rozvoj Gemera




Europrojektynovinky

Späť na zoznam aktuálnych výziev

02. apríla 2014
AGENTÚRA PRE ROZVOJ GEMERA rozširuje spoluprácu s projektovými partnermi vo Francúzku

Dna 26.3. 2014 sa Agentúra pre rozvoj Gemera spolu s vinárstvom Domaine de la Barthe, ktoré má na Slovensku svoje zastúpenie, stretla s primátorom francúzskeho mesta Beziers s Raymondom Coudercom. Spoločne prerokovali možnosti spolupráce a dovolili si pozvať primátora do regiónu Gemer-Malohont.

Dna 31.3.2014 mala Agentúra pre rozvoj Gemera v nadväznosti na hru GemerNation (www.gemernation.sk) prednášku na strednej škole Collége de Montesquieu v Narbonne o tradíciách a umení na Slovensku.

Prednášal aj umelecký sochár Pavol Štesko, ktorý má v týchto dnoch výstavu v galérii Maison du Chavalier v Carcassonne na juhu Francúzka.

Žiaci sa živo zaujímali o tradičné slovenské remeslá, hlavne o ovčiarstvo. Prednáška bola v duchu prepojenia tradícií valašskej kultúry spolu s moderným umením.

Žiaci sa dozvedeli aj o tradičných remeslách z regiónu Gemer-Malohont, ako bolo brdárstvo a voštinárstvo, s ktorými sa môžete neformálne zoznámiť cez vedomostnú hru GemerNation.

Výsledkom tejto francúzko – slovenskej spolupráce by mala byť verzia hry GemerNation aplikovaná na región Langedourc – Roussiloun a socha francúzko-slovenskej spolupráce umiestnená na námestí Milana Rastislava Štefánika v Paríži.

Francúzska Stredná škola Collège Montesquieuje je partnerskou školou Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti, s ktorá úzko spolupracuje s Agentúrou pre rozvoj Gemera pri aplikácii spoločenskej hry GemerNation / www.gemernation.sk/.

Príspevok pridal: AGENTÚRA PRE ROZVOJ GEMERA